Työnohjaus

Työnohjaus on monenlaisen asiantuntijatyön ja monenlaisten työyhteisöjen kehittämisen työkalu. Se voi toimia paitsi ammatillisen kasvun myös työelämän laadun ja mielekkyyden parantamisen välineenä.

Työnohjaus on työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen. 

Työnohjausta käytetään useimmiten sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatus- ja opetusalan työntekijöiden tukemiseen vaativassa asiakastyössä. Myös esihenkilöt ja johtotehtävissä toimivat hyötyvät työnohjauksesta. Organisaation tai toimintatapojen muutostilanteissa työnohjauksessa voidaan keventää epävarmuudesta aiheutuvaa tunnekuormaa ja rakentaa työyhteisön yhteistä ymmärrystä siitä, miten uudessa tilanteessa ollaan ja edetään.

Voimavarakeskeisessä työnohjauksessa sovelletaan asiakkaita arvostavia dialogisia lähestymistapoja. Yhdistettynä reflektiivisiin prosesseihin ne tukevat työntekijöitä ja vahvistavat työyhteisön toimivuutta ja tavoitteellista työntekoa. 

Lyhytterapia

Lyhytterapia on 1 – 25 kerran tavoitteellinen prosessi, jossa työskentelyn kohteeksi otetaan asiakkaan toivoma teema tai rajattu ongelma. Lyhytterapiassa lähestymistapa on ratkaisukeskeinen; Terapian tavoite on vahvistaa selviytymistaitoja ja keskittyä tulevaisuuteen.

Lyhytterapia on helposti ja nopeasti saavutettavaa luottamuksellista keskusteluapua elämän taitekohtiin, haasteisiin ja kriisitilanteisiin. Se on mielenterveyden tukihoitoa ja psykososiaalista tukea, joka sopii avuksi silloin, kun oireet eivät ole niin voimakkaita tai kroonistuneita, että voidaan puhua sairaudesta.